Stuur Elles een whatsapp: 06-1840 2567 demassagerette@gmail.com

Over Elles

Holistisch masseuse; Elles in wonderland

In 1974 kreeg ik de naam Elles Kroonenburg en naast levensgenieter, partner van mijn oude jeugdliefde, moeder van Isa, ben ik sinds 2007 ook holistisch masseuse. 

Een heerlijk beroep, waar ik op mijn 8e al mee in aanraking kwam omdat ik toen mijn vader wel eens op kwam halen als hij bij zijn (sport)masseur was; mmm, ik voelde me daar net Alice in wonderland met al die lekkere geuren!

Mijn vader werkte -samen met mijn moeder- veel en hard in hun winkel in Amsterdam en om te ontspannen dronk hij thuis graag cola-tic en rookte hij met veel plezier dikke sigaren. Om deze niet al te gezonde gewoontes te compenseren ging hij elke week joggen in de prachtige duinen van Overveen, bezocht hij trouw elke week zijn yogales (héél hip voor die tijd), liet hij zich iedere maandagavond masseren, bracht hij de dinsdagen regelmatig in de sauna door én at hij zelfgemaakte muesli in de ochtend, compleet met een glas lauw citroenwater. Bewust en diep vanuit je buik ademhalen, daar was hij expert in. Maar vaak pas als de nood hoog was. Want in teveel hooi op zijn vork nemen -en dus stressen- ook. Dus dan kun je wel wéten hoe je moet ademen; het dagelijks toe kunnen passen is een ander verhaal. 

Hij was ook goed op de hoogte van het gezond houden van je immuunsysteem en wees zijn vrouw en kinderen regelmatig op het belang ervan. Niet dat we altijd luisterden hoor, maar het heeft mij in ieder geval geïnspireerd om verder uit te zoeken hoe dat nou zat met stress en ontspanning. En met voorkomen versus genezen.

Enfin, ik masseerde wel eens wat schouders hier en daar, dat ging gewoon als vanzelf. Pas toen ik in 1998 -tijdens een reis naar Australië- een cursus shiatsumassage volgde in Byron Bay, merkte ik dat mijn hart een behoorlijke sprong maakte. 

Het zaadje was gepland, maar mijn werkende leven ging eerst van start in de dynamische wereld van de tijdschriften. Na een aantal onwijs mooie, maar ook echt wel stressvolle -want altijd deadlines- jaren, werd mijn behoefte aan een meer betekenisvolle manier van leven en werken steeds groter.

Het was diezelfde periode dat ik erachter kwam hoe enorm gevoelig ik eigenlijk was. Harde geluiden, gewelddadige films, mensenmassa's...Phoe, ik merkte steeds meer hoe gespannen ik daarvan werd. Bleek een naam voor te bestaan: HSP, high sensitive person. Hierdoor heb ik een rijke belevingswereld en erg veel voelsprieten, wat heel mooi is, maar omdat mijn systeem minder goed kan filteren, komt er van alles veel te hard binnen. En dat ervaar ik als minder prettig. Maargoed, ik heb geleerd hoe ik hiermee om kan gaan. Door bijvoorbeeld veel in de natuur te zijn én door me regelmatig te laten masseren. En niet te vergeten: regelmatig lekker alleen zijn.

Ja, ik ontdekte hoezeer ik tot rust kwam van een massagebehandeling; pas dán voelde ik mijn lijf weer helemaal, kon ik mijn gedachtes en emoties onderzoeken en accepteren waarna ze tot rust konden komen. Van stilte genieten ging me steeds beter af. Sterker nog; 'de altijd maar doenerige Elles' genoot er zelfs intens van. Ja, ik belandde steeds meer in mijn innerlijk rustpunt; mijn hart. En al daagt 'het leven' ook mij natuurlijk steeds weer uit, ik weet nu in ieder geval waar mijn rempedaal zit zodat ik terug kan keren naar dat rustpunt.

Ik verdiepte me steeds verder in massage, energie en meditatie en ik verslond boeken over persoonlijke ontwikkeling. 

Een aantal massagecursussen en een leergang Reiki verder besloot ik dat ik alleen maar méér wilde weten en vooral wilde voelen. De echte verdieping kwam toen ik de opleiding tot holistisch masseur bij Holos ging volgen. Oh, wat vond ik masseren fijn en wat voelde ik me hier thuis, niet normaal. Ik werd ook veel zachter en rustiger merkte ik. 

Nu werd voor mij ook het verband tussen lichaam en geest duidelijk: in welke mate het denken (en dus ook de daaruit voortvloeiende emoties) van invloed kan zijn op het functioneren van het lichaam. En hoe fysieke klachten andersom weer een ontspannen geest kunnen belemmeren. 

In wezen zegt de zienswijze van Holistisch masseren dat je de mens aanraakt in zijn totaliteit; als geheel. Op fysiek, emotioneel, mentaal, energetisch én spiritueel niveau. Al deze lagen maken jou tot volledig mens. En al deze lagen onderzoeken, doorvoelen en accepteren maakt dat er weer balans ontstaat, waardoor je levensenergie volop kan stromen. That's what we want. Dus liefdevol zorgen voor al deze gebieden is een goed idee als je lekker in je vel wil zitten. Gezonde voeding tot je nemen, regelmatig bewegen, de natuur in, je gedachten blijven voeden en onderzoeken en je hart gevuld houden met liefde en dankbaarheid.

Vanuit dit gegeven is Onthaastingspraktijk De Massagerette geboren. Mijn droom was om een plek te creeëren waar jij je op je gemak zou voelen, waar je eigenlijk nooit meer weg zou willen omdat het er een beetje magisch was. Waar de tijd stil zou lijken te staan en je volledig tot rust kon komen. Mijn droom is werkelijkheid geworden. En jij bent van harte welkom. Het is een plek geworden waar ik vanuit mijn hart alle aandacht heb voor jou, waar het sfeervol verlicht is en waar alles in slow motion gaat.....

You are so welcome...

Just slow down...