Holistisch masseuse; Elles in wonderland

In 1974 kreeg ik de naam Elles Kroonenburg en naast levensgenieter, samenwonend met mijn vriend Tim, moeder van onze lieve dochter, ben ik sinds 2007 ook holistisch masseuse. En ik ben elke dag nog BLIJ dat ik hiermee mijn roeping heb gevonden.

Met de magische en interessante wereld van massage kwam ik op mijn 6e al in aanraking, omdat ik toen mijn vader wel eens ophaalde bij zijn (sport)masseur; mmm, ik voelde me daar net Alice in wonderland met al die lekkere geuren!

Mijn vader werkte -samen met mijn moeder- heel hard in hun winkel in Amsterdam en om te ontspannen dronk hij thuis graag cola-tic en rookte hij dikke sigaren. Om deze niet al te gezonde gewoontes (copingmechanismen) te compenseren liep hij wekelijks hard in de prachtige duinen van Overveen, ging hij trouw elke week naar yoga (héél hip voor die tijd), liet hij zich iedere maandagavond masseren, bracht hij de dinsdagen regelmatig in de sauna door én at hij zelfgemaakte muesli in de ochtend, compleet met een glas lauw citroenwater. Bewust en diep vanuit je buik ademhalen, daar was hij expert in. Maar in teveel hooi op zijn vork nemen -en dus stressen- nog veel meer. 

Hij was ook goed op de hoogte van het op peil houden van je immuunsysteem en wees zijn vrouw en kinderen met plezier op het belang ervan. Niet dat we altijd luisterden hoor, maar het heeft mij in ieder geval behoorlijk geïnspireerd om verder uit te zoeken hoe dat nou zat met stress en ontspanning. En met voorkomen versus genezen.

Masseuse Elles Kroonenburg van De Massagerette

Enfin, ik masseerde wel eens wat schouders hier en daar, dat ging gewoon als vanzelf. Pas toen ik in 1998 -tijdens een reis naar Australië- een cursus shiatsumassage volgde in Byron Bay, merkte ik dat mijn hart een behoorlijk grote sprong maakte.

Het zaadje was gepland, maar mijn werkende leven ging eerst van start in een dynamische wereld; die van de tijdschriften. Na een aantal onwijs mooie, maar ook echt wel stressvolle -want altijd deadlines- jaren, werd mijn behoefte aan een meer betekenisvolle manier van leven en werken steeds groter.

Het was in diezelfde periode dat ik erachter kwam hoe enorm gevoelig ik eigenlijk was. Harde geluiden, gewelddadige films, mensenmassa's...Phoe, ik merkte steeds meer hoe gespannen ik daarvan werd. Bleek een naam voor te bestaan: HSP, high sensitive person. Hierdoor heb ik een rijke belevingswereld en veel voelsprieten, wat heel mooi is, maar omdat mijn systeem minder goed filtert, komt er van alles veel te hard binnen. En dat ervaar ik als onprettig. Maargoed, ik heb geleerd hoe ik hiermee om kan gaan. Door bijvoorbeeld veel in de natuur te zijn én door me regelmatig te laten masseren. En niet te vergeten: de tijd nemen om alleen te zijn.

Ik ontdekte hoezeer ik tot rust kwam van een massagebehandeling; pas dán voelde ik mijn lijf weer helemaal, kon ik mijn gedachtes en emoties onderzoeken en leren accepteren waarna ze tot rust konden komen. Van stilte genieten ging me steeds beter af. Sterker nog; 'de altijd maar doenerige Elles' genoot er zelfs intens van :-) Ja, ik belandde steeds meer in mijn innerlijk rustpunt; mijn hart. En al daagt 'het leven' ook mij natuurlijk nog altijd uit, ik weet nu in ieder geval waar mijn rempedaal zit zodat ik terug kan keren naar dat rustpunt.

Een aantal massagecursussen en een leergang Reiki verder besloot ik dat ik alleen maar méér wilde weten over massage en persoonlijke ontwikkeling en vooral wilde voelen. 

De echte verdieping kwam toen ik de opleiding tot holistisch masseur bij Holos ging volgen. Oh, wat vond ik masseren fijn en wat voelde ik me hier thuis! Ik werd ook veel zachter en rustiger merkte ik.

Nu werd voor mij ook het verband tussen lichaam en geest duidelijk: in welke mate het denken (en dus ook de daaruit voortvloeiende emoties) van invloed kan zijn op het functioneren van het lichaam. En hoe fysieke klachten andersom weer zorgen voor spanning in het hoofd.

In wezen zegt de zienswijze van Holistisch masseren dat je de mens aanraakt in zijn totaliteit; als geheel. Op fysiek, emotioneel, mentaal én spiritueel niveau. Al deze lagen maken jou tot volledig mens. En al deze lagen onderzoeken, doorvoelen en accepteren maakt dat er weer balans ontstaat, waardoor je levensenergie volop kan stromen. Dus liefdevol zorgen voor al deze gebieden is een goed idee als je lekker in je vel wil zitten. Gezonde voeding tot je nemen, regelmatig bewegen, de natuur in, sociale contacten onderhouden, je gedachten blijven voeden en onderzoeken en je hart gevuld houden met liefde en dankbaarheid.

Vanuit dit gegeven is Onthaastingspraktijk De Massagerette geboren. Mijn droom was om een plek te creeëren waar jij je op je gemak zou voelen, waar je eigenlijk nooit meer weg zou willen omdat het er een beetje magisch was. Waar de tijd stil zou lijken te staan en je volledig tot rust kon komen. Mijn droom is werkelijkheid geworden. En jij bent van harte welkom. Het is een plek geworden waar ik vanuit mijn hart alle aandacht heb voor jou, waar het sfeervol verlicht is en waar alles in slow motion gaat.....

You are so welcome...

Meet the team:

Sophia Shekinah (1988)

-Holistische massage'vlinder' die graag op hoge golven surft, de wereld rondreist; in touch with her heart and with her feminine power, intuïtief, liefdevol, shamanic healer. Kortom: one of a kind deze vrouw. Je kunt haar boeken voor een:

Holistische ontspanningsmassage

Sophia neemt je in haar massages mee in een diepe, innerlijke reis. Ze combineert in haar liefdevolle aanraking verschillende stijlen uit oost en west. Lange, trage lomi lomi strijkingen, thaise massage, deep tissue, energiewerk en klank, afgestemd op jouw behoefte in het moment.

Je komt weer diep in verbinding met jezelf en verwelkomt jezelf terug in je lichaam zodat je weer harmonie kunt ervaren.

Special: Shamanistische cacaoceremonie met massage
Een liefdevolle 2,5 uur durende reis door je lichaam, je hart en je ziel.
Een cacaoceremonie is een eeuwenoud (oorspronkelijk Mayaans) gebruik waarbij een kopje pure cacao gedronken wordt; een godendrank.

Cacao heeft een opwekkend en verwarmend effect, opent het hart en geeft je een gevoel van verbinding met jezelf en anderen, met je intuïtie en je hart. Het brengt blokkades, emoties en energie in beweging, wat je op zowel fysiek als energetisch vlak kunt ervaren.

Tijdens de ceremonie zullen we ook je intentie zetten voor de reis en zal ik het geheel begeleiden met klanken van verschillende instrumenten. Daarna zul je in deze geopende staat een heerlijke holistische massage ontvangen op de verwarmde massagebank.
Laat je onderdompelen en vervul jezelf in dit bad van warmte, overgave en zelfliefde.